ELECTIN

NORAs efterhånden mangeårige parløb med islandske NýOrka (Icelandic New Energy, INE) om at udvikle løsninger for elektrificering af både biler og både har vist sig at være særdeles frugtbart.

NORA har støttet tre projekter, som INE har haft ansvaret for. Islandske NýOrka (Icelandic New Energy, INE) er et offentlig-privat partnerskab grundlagt i 1999 med det formål at finde løsninger for en udfasning af fossile brændstoffer i transportsektoren til fordel for brint, som dengang var det erklærede mål for den islandske regering. Siden 2008 har INE udvidet sit felt til at omfatte alle former for elektrobrændstoffer og direkte elektrificering med det “simple” mål at eliminere brugen af fossile brændstoffer i Island. NORA har støttet flere projekter, som har haft Nýorka enten som hovedpartner eller som aktiv deltager.

De første el-drevne biler i Nordatlanten
Ét af de første var projektet El-Mobility, der havde som mål, ”at teste og evaluere batteridrevne biler i forskellige landskaber i Nordatlanten”. Interessen for at teste eldrevne biler, såkaldte BEV’er (battery electric vehicle) var stor – også i Grønland og på Færøerne, hvor el-forsyningsselskaberne var aktive medspillere i projektet.

Jón Björn Skúlason, direktør i INE, giver projektet en god del af æren for, at halvdelen af alle nye privatbiler, der bliver solgt i Island i dag, er forsynet med et el-stik. “El-Mobility-projektet var et af de vigtige fremstød for batterielektriske køretøjer i Island. Vi fik tilbud om at købe og teste de første batteridrevne elbiler fra den store bilproducent Mitsubishi, og vi købte tre biler for en stor sum penge. Det var fire-personers-biler med rattet på den forkerte side, og rækkevidden per opladning var 90 kilometer, hvis forholdene var de absolut bedste. Men dette var introduktionen til de “rigtige” elbiler og en særdeles vigtig milepæl frem mod elektrificering af transport her på Island”, siger han.

Fra RENSEA til Herjólfur IV
Et andet vellykket projekt var et projekt om at ombygge en båd til elektrisk fremdrift, det var projektet Rensea, hvor initiativtageren var det islandske rejseselskab North Sailing, der har hvalsafari som speciale. De ønskede en mere miljøvenlig hvalsafari med el-drevne både, og bad INE om hjælp til at finde en løsning. Jón Björn Skúlason, direktør i INE, betegner projektet som særdeles vellykket, og han er ikke bleg for at give Rensea-projektet æren for, at den nye Herjólfur, færgen mellem Vestmannaeyar og det islandske fastland, er el-drevet. ”Jeg er ret sikker på, at man ikke havde turde bygge en el-færge til den sejlads, hvis det ikke var for Rensea-projektets pionerarbejde”, siger han.

Se mere om projekterne i filmen

Scroll to Top