Den virtuelle geologiske virkelighed

Nogle har højdeskræk, andre er måske bevægelseshæmmede eller har bare ikke mulighed for at opleve de mange geologiske og kulturelle seværdigheder, som det kæmpestore og forskelligartede noratlantiske område byder på.

Det kan der rådes bod på med digital teknologi – digital virtualitet – hvor særlige digitale briller erstatter den barske virkelighed med en tro, tredimensional kopi og et tilhørende fuldstændigt lyd- og lysunivers.

Geovirtiuel Realitet hedder et NORA-støttet projekt, hvor der bliver etableret en virtuel udstilling af både den geologiske og den kulturelle arv i Nordatlanten. Projektet er forankret i norske Magma Geopark og har samarbejdspartnere i Norge, Island og på Færøerne.

Den virtuelle udstilling er mobil, og også selve konceptet lader sig kopiere, så det kan bruges til formidling af virtuel geologisk virkelighed i alle dele af NORA-regionen.

Magma Geopark dækker et geologisk interessant område i Norge og er en del af et UNESCO-netværk, UNESCO Global Geopark, med mere end 140 andre geoparker spredt over 40 lande rundt om i verden.

Resultatet af det NORA-støttede projekt indgår i Magma Geoparks GeoVR-kocept, hvor VR står virtual reality – virtuel virkelighed. Konceptet skal gøre det muligt for alle uanset alder, køn og fysisk mobilitet at udforske jordens historie gennem flerdimensionelle billeder, illustrationer, lyd, animationer og interaktivitet – det, der under ét bliver kaldt virtuel virkelighed. GeoVR-konceptet blev skudt i gang i Magma Geopark i 2013.

Det NORA-støttede projekt, Geovirtuel Realitet, er på sin side en opfølgning på et andet NORA-støttet projekt, nemlig Geoparker-projektet. Formålet med Geoparker-projektet, der var på programmet fra 2012 til 2015, var at skabe gode turismetilbud og et bookingsystem til aktører i NORA-regionen og dens nabo- og samarbejdslande for derved at fremme geo-turismen.

Ikke mindst på grund af NORA-støtten er regionen langt fremme med diverse virtuelle turisttilbud set i forhold til resten af verden.

Over en million til virtuel virkelighed
Projektet Geovirtuel Realitet bygger på et andet NORA-støttet projekt, nemlig Geoparker. I årene 2012-2015 støttede NORA Geoparker-projektet med i alt 600.000 kroner, mens Geovirtuel Realitet blev støttet med 544.000 kroner i perioden 2016-2018. Tilsammen er de to projekter således støttet med 1.144.000 kroner.

Scroll to Top