Store drømmer kan oppstå i det små

For å tilpasse oss den rivende teknologiske utviklingen er vi avhengige av nytenkning og innovasjon. Datamaskiner med enorme kapasiteter er nå en integrert del av hverdagen for de fleste av oss. De utfører oppgaver som tidligere var utenkelige, og har i stor grad forandret måten vi lever livene våre på. Men bak disse maskinene står mennesker. Mennesker som drømmer stort, og som tenker nytt og annerledes.

Fra FAB LAB til jobb

For Arngrímur Joensen, fra Færøyene, er det direkte sammenheng mellom å tenke nytt, og livet hans i dag. Han hadde første møte sitt med FAB Lab, på NORAs sommerskole for lærlinger. Det som han var interessert i var å jobbe med CNC. Det er maskiner som kobber på flere akser rundt om objekter.

– På sommerskolen for lærlinger jobbet jeg første gang med småveis med 3D og 3-akse CNC. Det som jeg gjør i dag, er nesten det samme, bare i større skala, sier Arngrímur Joensen.

Han jobber på et treverksted som lager trapper, vinduer og døre for det meste. I tillegg til det har han også jobbet med å produsere forskjellige ting til fiskeriindustrien og gravering.

Grunntanken

Konseptet FAB Lab oppsto ved det verdenskjente teknologiske universitetet MIT i Massachusetts. Grunnideen bak FAB Lab er å inspirere til nytenkning og gi rammer som gjør det mulig å omsette ideer til virkelighet. Neil Gershenfeld, professoren som underviste ved MIT, er hjernen bak kurset “How to make (Almost) Anything”, som er selve opphavet til FAB Lab-ideologien.

Siden begynnelsen av 2000-tallet har FAB Lab spredt seg over hele verden, med nesten 1900 ulike lokasjoner i dag.

I Norden har Island vært en ledende kraft innen FAB Lab-bevegelsen. Det første FAB Lab-et ble etablert på Vestmannaøyene i 2007. NORA har arrangert FAB Lab sommerskole for lærlinger i 2016 og 2017, hvor deltakere har vært fra alle medlemslandene.

Grunntanken bak FAB Lab er å utvikle ting med teknologisk hjelp. Det er alt fra å programmere elektroniske komponenter, til 3D-printing og laserkutting. Det er med såkalt “open source” og “open hardware” tankegang. Det betyr at det er teknologi, som andre også kan nyte godt av, på tvers av laboratoriene i hele verden.

Kastet seg ut i det

Selv om Arngrímur ikke hadde noe spesielt formål med å tilmelde seg sommerskolen for lærlinger, var det noen ting som tiltrakk den, i dag 30-år gamle, mannen til FAB LAB. Han har alltid vært interessert i “open-source” lærdom, og viste litt om de maskinene han fikk jobbe med i laboratoriet.

– Jeg turte ikke helt å satse på dette, fordi det virket for komplisert til å begynne med. Det var en veldig stor investering for virksomheten hvor jeg jobbet, så det lå langt vekk, sier han.

Arngrímur og sjefen snakket om hvor spennende det var med CNC maskiner. På den tid virket det litt som en drøm å få jobbe med slike ting.

En kombinasjon av en tur til Island på sommerskole og en sjef som var villig til å kjøpe maskinene, gjorde at Arngrímur nå jobber hver dag med det som har interessert han lenge.

– Etter jeg hadde vært på sommerskole leste jeg videre opp på teknologien, og et par år senere investerte virksomheten i en CNC, som jeg i dag jobber med hver dag, sier han.

En tilfeldig vei

Selv om det er mange veier å gå i livet, er Arngrímur fornøyd med at han valgte å melde seg til NORAs sommerskole. Uten den kunne livet ha sett annerledes ut.

– Jeg vet ikke hva jeg hadde jobbet med, hvis det ikke var for FAB LAB. Der fikk jeg virkelig blod på tannen, å så en ny verden, forteller han.
Han forteller videre at det er et bra program for unge, men han har også selv videre planer med FAB LAB

– Jeg vil oppfordre alle til å prøve det, og jeg har også en plan om å tilmelde med FAB Academy. Den har jeg hatt siden jeg var der, og jeg håper at jeg snart kommer til det, sier han.
FAB Academy er et 20 ukers kurs, hvor deltakerne jobber med prosjekter og avslutter dem innenfor en uke.

 

NORA arrangerte to sommerskoler på FAB Lab. Disse var med til å inspirere etableringen av FAB Lab-er i Færøyene og Grønland, de følgende år.

Scroll to Top