Introduktion
Årsrapport 2023
Det er mig en stor glæde at byde jer velkommen til NORAs årsrapport for 2023, min første som ny direktør for NORA. Året 2023 har været et spændende og begivenhedsrigt år for NORA, hvor vi har opnået betydelige fremskridt i vores bestræbelser på at styrke samarbejdet og bæredygtigheden i Nordatlanten. Vores fokus har som altid været at støtte innovative projekter, fremme innovation og økonomisk udvikling, og styrke relationer på tværs af regionen.
Et af årets højdepunkter var den meget vellykkede UNESCO konference afholdt i Sisimiut i Grønland. Konferencen samlede eksperter, beslutningstagere og interessenter fra hele regionen, Norden plus naboer i Vest, for at diskutere og fremme bæredygtige og stedbaserede løsninger. Fokus var på, hvordan UNESCO-designationer kan fungere som katalysatorer for bæredygtig udvikling i Arktis. Konferencen resulterede i konkrete anbefalinger og samarbejder, som vi er overbeviste om, vil have en langvarig positiv indvirkning på regionen.
2023 markerede også underskrivelsen af en Memorandum of Understanding (MoU) med Orkney Island Council. Dette MoU er en vigtig milepæl i vores bestræbelser på at styrke samarbejdet mellem NORA-regionen og Orkneyøerne, hvilket vil fremme udveksling af viden og ressourcer samt udvikling af fællesprojekter. Vi glæder os meget til at se konkrete resultater af dette samarbejde, og fortsætter med at prioritere kontakterne med vores venner i Skotland og øvrige britiske øer.
Kommunikationsmæssigt var vores tilstedeværelse på Arctic Circle Assembly i Reykjavik nævneværdig. Med udstillingen fra 2021, der fremhævede vores succeshistorier, formåede vi at synliggøre de mange positive resultater, der er opnået gennem NORA-støttede projekter. Udstillingen var en vigtig platform for at præsentere vores arbejde og skabe nye partnerskaber, og vi fik meget ros for det gode indtryk, som den gav de godt 2000 gæster.
I 2023 har NORA støttet en bred vifte af projekter, der alle bidrager til vores overordnede mål om at skabe en dynamisk og bæredygtig Nordatlantisk region, og som støtter op om Nordisk Ministerråds Vision 2030. Blandt de mange spændende initiativer har vi særligt fokuseret på maritime ressourcer, turisme, digital innovation og ungdomsudvikling. Vi har støttet 22 projekter for i alt 5,271 mio DKK.
Når vi ser fremad, er det med en stærk tro på, at vores kollektive indsats vil fortsætte med at bære frugt. Vi vil fortsat arbejde tæt sammen med vores partnere for at tackle de fælles udfordringer, vi står overfor, og skabe en fremtid, der er både bæredygtig og dynamisk for alle i Nordatlanten.
Projekthistorier
NORA har over 30 projekter i sin aktive projektportefølje. De er på mange forskellige stadier i deres faser. Nogle har lige fået deres bevilling, mens andre er i den afsluttende fase. I dette års udgave af NORAs digitale årsberetning sætter vi fokus på to projekter. Det ene er projektet Trendy Cod, som i et samarbejde mellem producenter og kokke og andre interessenter vil få saltfisk tilbage til hæder og ære. Den anden historie er om et af NORAs interne projekter, hvor komiteen valgte at sætte fokus på nyskabelse og innovation gennem at invitere unge til at deltage i en sommerskole i Fablab på Vestmannaøerne. Det projekt har blandt andet resulteret i at der i dag er etablerede fablabs i Grønland og Færøerne og at én af deltagerne arbejder fuld tid med maskiner som han for første gang blev præsenteret for i fablabet i Island.
Store drømmer kan oppstå i det små
For å tilpasse oss den rivende teknologiske utviklingen er vi avhengige av nytenkning og innovasjon. Datamaskiner med enorme kapasiteter er nå en integrert del av hverdagen for de fleste av oss. Læs mereNyt liv til tørret torsk
Efterspørgslen for saltet torsk daler i Nordatlanten. Et NORA-støttet projekt vil ændre udviklingen ved at modernisere et af regionens ældste produkter Læs mereNORA på Arctic Circle 2022
De seneste år har NORA været en aktiv deltager på Arctic Circle konferencen, der hvert år afholdes i Islands hovedstad Reykjavík. I 2022 arrangerede eller var NORA med arrangør på ialt tre forskellige sideevents. De fokuserede på bolyst i de arktiske egne, den blå bioøkonomis muligheder og mulighederne for den grønne energi i regionen.
At vende tendensen: NORA-diskussion om bosættelse i fjerne egne
Læs mereNordatlantisk ungdomshackathon gav nye ideer til regionen
I kølvandet på Corona-pandemien blev fjernarbejde et hyppigt diskuteret fænomen. For mange kontoransatte har den fleksibilitet, som fjernarbejde tilbyder, pludselig gjort flytning til tillokkende men fjerne lokationer til en reel mulighed.
Allerede nu påvirker fjernarbejde verden over såvel landdistrikter som byområder. Nogle af ændringerne kan vise sig permanente, men i fjernere dele af NORA-området er skift i befolkningsmønstrene som det, vi oplevede under pandemien, og fordelene ved sådanne skift ikke noget nyt.
Den nedslående fortælling om udvandring kan næsten alle fjerntliggende landsbyer og bygder i regionen nikke genkendende til: Efterhånden som de lokale beskæftigelsesmuligheder tørrede ud, flyttede de understøttende institutioner ligeledes og med dem flyttede også de mennesker, for hvem disse steder engang var deres hjemstavn..
Men under den NORA-sponserede Arctic Circle Assembly breakout-session Remote Areas: A Window of Opportunity fortalte akademikere og repræsentanter fra disse områder historier om nye tilflyttere, om folk der flytter retur og om digitale nomader. Samtidig med at de forklarede de strategier, deres samfund følger i deres tilbagevenden fra kanten. Alle sporer de deres rødder langt før pandemien.
“Landdistrikter,” sagde Theona Morrison fra CoDel, som støtter skotske landdistrikter, “har faktisk masser at tilbyde. Noget, potentielle beboere har været opmærksomme på i lang tid.”
Udfordringen er at overbevise mulige tilflyttere om, at det er værd at tage springet, mente Theona Morrison og andre i panelet.
“En væsentlig del af at være et fjerntliggende samfund er, at man er nødt til at tænke kreativt,” sagde Færøernes Universitets Dennis Holm, der er tidligere borgmester i Vágs Kommuna. ”Hvordan kan vi vende svagheder og trusler til muligheder og nye åbninger? Det er virkelig vanskeligt, for mange lokalsamfund har ikke folkene til det. Så nemt er det ikke, men man skal løse det alligevel.”
At vise imødekommenhed over for nye beboere – med andre ord at gøre samfundet til et sted, hvor udefrakommende vil bo – er ifølge Arnar Sigurðsson fra East of the Moon en afgørende del af indsatsen,
“Man kan ikke forvente, at folk bare flytter af sig selv. Der er mange vinduer, som vi skal identificere. Og de åbner og lukker sig hele tiden.”
Læs mindreHavet som kilde til bæredygtig velstand
Læs mereHvordan kan havene bidrage til større rigdom og samtidig hjælpe os med at nå vores grønne vækstmål? Det spørgsmål stillede NORA og Oslo-baserede Nordic Innovation under Arctic Circle Assembly 2022 i Reykjavík.
Verdenshavene har altid spillet en væsentlig rolle – økonomisk, kulturelt og socialt – i udviklingen af de nordiske lande. Men den globale havøkonomis hurtige ekspansion har lagt øget vægt på havets økosystemer og ført til fornyet opmærksomhed på en forsvarlig udnyttelse af havene.
De nordiske lande har sat et fælles mål om at blive den mest bæredygtige og integrerede region i verden i 2030, og NORA’s bidrag hertil er blandt andet forøget fokus på havøkonomien. I den forbindelse viste en bemærkelsesværdig investering sig at blive afgørende for finansieringen af det projekt, der førte til etableringen af Ocean Rainforest. Den færøske virksomhed dyrker og høster tang til brug i produktion af blandt andet fødevarer, dyrefoder og personlige plejeprodukter. Ocean Rainforest, som også modtog støtte fra Nordic Innovation, har allerede udvidet sine aktiviteter til Californien og øjner yderligere vækst.
“Vi mener, at tang er en god løsning, fordi den vokser hurtigere end nogen anden plante, vi kender til. Den bruger kun naturligt forekommende næringsstoffer i havet, og når den vokser, optager den også CO2. På den baggrund oplever vi markant øget markedsinteresse for tangprodukter i Europa og USA,” sagde Ólavur Gregersen, administrerende direktør for Ocean Rainforest, undervejs i paneldebatten, hvor også leder af Nordic Innovations Ocean Economy-program Þórður Reynisson, samt Paul Dobbins fra World Wildlife Fund USA og Catherine Barth fra Nordic Circular Hotspot deltog.
Som led i et planlagt Nordic Sustainable Ocean Economy-initiativ har et af Nordic Innovations bidrag til stigende og mere bæredygtig udnyttelse af havets ressourcer været udarbejdelsen af en større undersøgelse. Initiativet har til formål at styrke de maritime industrier i regionen ved at fremme samarbejde på tværs af grænser og ved at skabe nye muligheder for vækst og innovation i regionen.
Ifølge Þórður Reynisson trækker den nordiske region på en betydelig track record som pioner i skabelsen af innovative havøkonomiske løsninger, som vil tjene regionen godt i dens søgen efter nye initiativer.
“Der er oceaner af muligheder i havene. Men vi må forene os og udnytte disse muligheder klogere for at frembringe nye løsninger, der kan beskytte havene og øge havudnyttelsen på samme tid. Vi har brug for nye cirkulære forretningsmodeller, der både er gode for erhvervslivet og for miljøet,” sagde Þórður Reynisson.
Havet som kilde til bæredygtig velstand
Hvordan kan havene bidrage til større rigdom og samtidig hjælpe os med at nå vores grønne vækstmål? Det spørgsmål stillede NORA og Oslo-baserede Nordic Innovation under Arctic Circle Assembly 2022 i Reykjavík.
Verdenshavene har altid spillet en væsentlig rolle – økonomisk, kulturelt og socialt – i udviklingen af de nordiske lande. Men den globale havøkonomis hurtige ekspansion har lagt øget vægt på havets økosystemer og ført til fornyet opmærksomhed på en forsvarlig udnyttelse af havene.
De nordiske lande har sat et fælles mål om at blive den mest bæredygtige og integrerede region i verden i 2030, og NORA’s bidrag hertil er blandt andet forøget fokus på havøkonomien. I den forbindelse viste en bemærkelsesværdig investering sig at blive afgørende for finansieringen af det projekt, der førte til etableringen af Ocean Rainforest. Den færøske virksomhed dyrker og høster tang til brug i produktion af blandt andet fødevarer, dyrefoder og personlig plejeprodukter. Ocean Rainforest, som også modtog støtte fra Nordic Innovation, har allerede udvidet sine aktiviteter til Californien og øjner yderligere vækst
“Vi mener, at tang er en god løsning, fordi den vokser hurtigere end nogen anden plante, vi kender til. Den bruger kun naturligt forekommende næringsstoffer i havet, og når den vokser, optager den også CO2. På den baggrund oplever vi markant øget markedsinteresse for tangprodukter i Europa og USA,” sagde Ólavur Gregersen, administrerende direktør for Ocean Rainforest, undervejs i paneldebatten, hvor også leder af Nordic Innovations Ocean Economy-program Þórður Reynisson, samt Paul Dobbins fra World Wildlife Fund USA og Catherine Barth fra Nordic Circular Hotspot deltog.
Som led i et planlagt Nordic Sustainable Ocean Economy-initiativ har et af Nordic Innovations bidrag til stigende og mere bæredygtig udnyttelse af havets ressourcer været udarbejdelsen af en større undersøgelse. Initiativet har til formål at styrke de maritime industrier i regionen ved at fremme samarbejde på tværs af grænser og ved at skabe nye muligheder for vækst og innovation i regionen.
Ifølge Þórður Reynisson trækker den nordiske region på en betydelig track record som pioner i skabelsen af innovative havøkonomiske løsninger, som vil tjene regionen godt i dens søgen efter nye initiativer.
Læs mindreNordatlanten viser vejen til fremtidens energi
Læs mereMåske er Nordatlanten i virkeligheden det helt rette sted at begynde, hvis man vil sætte strøm til vores samfund med naturens kræfter. I hvert fald har man her i det nordlige Atlanterhav længe været afhængige af vinden og de konstante havstrømme.
For at finde svar på, hvordan blæst og bølger bedst udnyttes – og for at fremhæve regionens potentiale som et laboratorium, hvor fremtidens teknologier inden for havenergi synliggøres – inviterede NORA sidste år sammen med Nordic Energy Research og Umhvørvisstovan, Færøernes miljøstyrelse, til paneldebat under overskriften Ocean Energy: A Vital Future Source, der var en del af Arctic Circle Assembly 2022 i Reykjavík.
Under åbningen af Arctic Circle-konferencen understregede Færøernes lagmand Bárður á Steig Nielsen i sin tale, at man i hans hjemland nu betragter bæredygtig vækst som den eneste reelle form for vækst.
Ifølge Klaus Skytte, administrerende direktør for Nordic Energy Research, resonerede dette budskab med den store interesse for energi i Nordatlanten og Norden, som den velbesøgte session ligeledes afspejlede.
“Færøerne, Island og Grønland har store energiressourcer og en unik mulighed for at vise, hvordan man på bæredygtig vis kan nå i mål med den grønne omstilling i den arktiske region,” sagde han.
Oplægsholdere og deres præsentationer omfattede blandt andre:
Gavin Mackay, Highlands and Islands Enterprise: Scottish Offshore Wind Overview and How This Might Relate to Iceland and the Faroe Islands
Trond Kvamsdal, NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet: Floating Wind Turbines – State of the Art
Terji Nielsen, SEV: The Potential for Ocean Wind Energy in Faroes and Iceland
Marte Rusten, DNV: Accommodating Biodiversity in Nordic Offshore Wind Projects
Læs mindreNORA i historien
I 2021 fejrede NORA sit 25 års jubilæum med en storstilet udstilling på Nordatlantens brygge i København. Udstillingen viste eksempler på de mange projekter, som NORA havde støttet i perioden. I Årsrapporten for 2023 sætter vi fokus på to af disse projekter.
Et mere bæredygtigt rejefiskeri var formålet med projektet ’Effektiv rejesortering’, som NORA støttede i 2006.
VR eller virtual reality var i fokus i projektet ’Geovirtuel realitet’, som NORA støttede i årene 2016 til 2018. Fokus var at formidle geologien i NORA-landene, hvor man kunne se forskellige og ligheder mellem landene, hvor man med VR-teknologi kunne rejse på tværs af regionen og ikke mindst tilbage i tiden og opleve hvordan det hele startede.
Effektiv rejesortering
I 2006 støttede NORA et forsøgsprojekt med størrelsessortering av rejer i selve fangstprocessen. Det lykkedes at udvikle et koncept, der gjorde det muligt med sorteringsriste at sortere op til 80 procent av de små rejer fra i trawlet, inden de havnede i fangstposen. Læs mereDen virtuelle geologiske virkelighed
Nogle har højdeskræk, andre er måske bevægelseshæmmede eller har bare ikke mulighed for at opleve de mange geologiske og kulturelle seværdigheder, som det kæmpestore og forskelligartede noratlantiske område byder på. Læs mereYoutube som turistmagnet
For 15 år siden var video-internetsitet YouTube endnu ikke blevet til den kraftfulde markedsføringsplatform i Vestnorden, som det er i dag. Så islandske Sjónverk og det færøske filmproduktionsselskab Kovboyfilm var forud for sin tid, da de allerede dengang havde fået øje på potentialet i at markedsføre vestnordiske turistmål med korte filmklip på YouTube. Idéen kom fra USA, hvor især nattelivet i New York var begyndt at promovere sig selv med små videoklip på internettet.
Siden er det som bekendt gået stærkt, og de fleste ved i dag, hvad det betyder, når noget går viralt – og det sker som regel via YouTube. “Vores idé var, at når folk rundt omkring i verden ledte efter noget om Færøerne, så poppede vores film op”, forklarer Michael Koba, direktør i Kovboyfilm.
Med støtte fra en række private erhvervsaktører og 150.000 kroner fra NORA gik Kovboyfilm og Sjónverk i 2008 i gang med deres projekt, der i al korthed gik ud på, at selskaberne hver især skulle producere 40 korte film fra henholdsvis Færøerne og Island. Tilsammen var der således tale om 80 film, og allerede i slutningen af 2009 var målet nået.
Det er umuligt at måle effekten af filmene direkte, men Michael Koba, er overbevist om, at filmene absolut har bidraget til den eksplosive vækst i turismen i først Island og siden også på Færøerne. De 80 film fokuserer primært på de enestående naturoplevelser, turisterne bliver budt på i Island og på Færøerne. For producenterne var målet at lancere en anderledes måde at markedsføre turismen på – både til gavn for selve turismen og også reklamefilmbranchen, som de jo er en del af.
“For vores vedkommende blev projektet en succes. Vi har leveret eg godt bidrag til markedsføringen af turismen på Færøerne. Det er vi stolte af, og samtidig har produktionen af filmene i høj grad været med til at give Kovboyfilm det ønskede løft, så vi i dag har slået vores navn fast som et high-end-produktionsselskab i den færøske reklamefilmbranche”, siger Michael Koba.
Nordatlantisk musik er stadig et brand Nordatlanten
Folkene her, det lunefulde klima, naturen og dyrelivet – er i sig selv egenartet, og de forskellige lande og egne i dette store geografiske område byder også på indbyrdes egenartethed og mangfoldighed. Det nordatlantiske brand var ideen bag det NORA- støttede projekt “Music from the cold seas”, som løb af stablen i år 2000. Projektet fik en halv million kroner i støtte, og dets primære mål var at skabe et større hjemmemarked for musik i NORA-regionen, nærmere bestemt Norge (samerne), Grønland, Færøerne og Island, samt bedre muligheder for afsætning af musik fra området i resten av verden. Kristian Blak, direktør i det færøske pladeselskab Tutl, beskriver projektet som succesfuldt, mens det stod på, men bestemt også med perspektiver for fremtiden. “Vi fik skabt en masse kontakter og netværk dengang og var også sammen på musikmesse i Frankrig. Vi og det grønlandske selskab ULO, som desværre ikke eksisterer mere, lignede hinanden, idet vi begge også stod for salg af musikudgaver. Derfor kunne vi hjælpe hinanden med markedsføring hos hinanden. Island er et stort land sammenlignet med os, og musikbranchen dér har gode og stærke internationale kontakter. Det fik vi selvfølgelig også udnyttet. Desværre havde samerne kun meget ringe indflydelse, når det kom til distribution på deres hjemmemarked, og det var de begrænset af”, forklarer han.
Musik fra det kolde hav
En vellykket del af samarbejdet var udgivelsen af cd’erne “Rock From the Cold Seas” og “World Music From the Cold Seas” med musik fra alle de fire deltagende pladeselskaber. Indstillingen hos de deltagende pladeselskaber var fra start, at et samarbejde burde kunne fungere, og det mener Kristian Blak stadig, hvis det ikke havde været for de store strukturforskelle, der dengang var mellem både de fire lande og de enkelte pladeselskaber. “Derfor var det svært at få kontinuitet i samarbejdet efter støtteperioden. Jeg tror dog, at der fortsat er perspektiver i et sådant samarbejde, for Nordatlanten har stadig et stærkt image. Der er jo også sket meget i de 20 år, der er gået. Dengang drejede det sig om at markedsføre cd’er, men dem er der blevet langt færre mugligheder for at distribuere. Fremadrettet tror jeg, at det ville være en god idé at styrke musiksamarbejdet omkring live-musik i stedet”, siger Kristian Blak.
STØTTEDE PROJEKTER I 2023
En af NORAs kerneaktiviteter er at støtte samarbejdsprojekter som fokuserer på samfundsøkonomisk udvikling i Nordatlanten. NORA støtter organisationer og virksomheder, der bidrager til innovation, udvikling af idéer og skaber aktivitet i regionen.
Fælles for projekterne, der modtager støtte fra NORA er, at de bidrager til at løse udfordringer i regionen og er relevante for NORAs målsætning: At skabe en dynamisk og stærk nordatlantisk region med tydelig bærekraftig økonomisk udvikling. Da Nordatlanten binder medlemslandene sammen, er det naturligt at mange projekter, som modtager støtte, baserer sig på maritime ressourcer. Samtidig støtter NORA også andre projekter, der bidrager til at skabe og udvikle nye retninger og muligheder. I 2023 har NORA støttet projekter indenfor det marine område, turisme, IT, transport, ungdom og landbrug.
NORA har i 2023 støttet 22 projekter.
Der er i NORAs eksterne projektportefølje i øjeblikket 36 projekter. Nogle af disse har for kort siden fået bevilling, mens andre er i sin afslutning.
Forretningsengle
I de rurale områder i NORA regionen er der ikke nogen særlig tradition for at private investorer deltager med investeringen i den meget tidlige fase. Dette er medvirkende til at disse områder taber kampen om de spændende tilflyttere, som ser sig om efter spændende arbejdsmuligheder. Projektet vil mobilisere personer til at blive tidlige investorer eller såkaldte forretningsengle. Formålet er at få et netværk af private investorer op at stå, som kan være med til at lukke det ’nordatlantiske kapitalgab’.
NORA-støtte 2023 DKK 474.375
LukElektrisk turistbåd
Den grønne omstilling går sin gang, men på det maritime område går det lidt langsomt. Et felt, hvor der muligvis kan ske en hurtig ændring er ved de små både, der blandt andet bruges som turistbåde. Det konkrete output er en udførlig oversigt af udbud og udvikling af elektriske både i regionen og over mulighederne for disse i turistindustrien. Dette vil igen gavne både udbydere af både og dem, der skal sejle med dem. Desuden er der en forventning om at der bliver indsamlet viden om hvordan solkraft kan bruges som drivkraft i nogle af disse både, alt som led i den grønne omstilling
NORA-støtte 2023 DKK 200.000
LukNulludslipsbåde og UNESCO-parker
Forprosjektet skal etablere samarbeidsavtale mellom to eller flere UNESCO-områder (f. eks geoparker) i NORAs område for å undersøke om og hvordan elektrisk drevne båter kan fungere i vårt klima, og hvilke avstander slike båter i praksis har. I et muligt hovedprojekt skal der afprøves relevante fremdriftsforme, f.eks. eletriske både og andre grønne elektronikker.
NORA-støtte 2023 DKK 60.000
LukArktisk natur og ungdom
Med udgangspunkt i stedsspecifikke miljøprojekter, der ledes af lokal ungdom, ønsker projektet at skabe forståelse for klimaændringer og indblik i de konsekvenser, som disse medfører. Konkret skal de deltagende unge monitorere arktiske arter, og dermed på den ene side bidrage til videnskaben og på den anden side være med til at udvikle uddannelsesmateriale til skoler og ungdomsgrupper.
NORA-støtte 2023 DKK 500.000
LukVikingenetværk og unge
For at sikre, at arbejdsmuligheder er i lokalmiljøet og at traditionel viden bevares, vil tre museer opbygge et netværk, der skal sikre samarbejdet mellem organisationerne og dermed sikre, at traditionel viden om håndværk og andet bevares og gives videre til unge. Det konkrete i projektet er, at en eller to unge kommer i arbejde eller skoleophold i forbindelse med de tre museer – et forløb af et års varighed. De konkrete aktiviteter tager udgangspunkt i behovet hos de deltagende institutioner, og strækker sig fra at arbejde med isolering af gamle vikingehuse til at nyopføre husene i bygden, der forventeligt skal opføres i Skotland. Opholdet vil give de unge gode kvalifikationer til at deltage i andre turistaktiviteter i regionen.
NORA-støtte 2023 DKK 500.000
LukEn fremtid med nordatlantiske havpattedyr
Projektet vil uddanne og bevidstgøre unge i Nordatlanten omkring havpattedyr i fortid, nutid og fremtid. Gennem film og undervisningsindhold ønsker NAMMCO at fremhæve både de menneskelige og forretningsmæssige muligheder inden for sæl og hvalfangst. Denne ansøgning er til projektets udviklingsfase, hvor det endelige projekt vil blive forsket i og udviklet til fremtidig ansøgning og medfinansiering.
NORA-støtte 2023 DKK 60.000
LukNora støtter op om Vision 2030
Nordisk Ministerråd skal leve op til de nordiske statsministres vision for Norden 2030. Statsministrenes vision går ud på, at Norden i 2030 er verdens mest bæredygtige og integrererede region.
For at opnå visionen skal Nordisk Ministerråd satse på:
- Et grønt Norden – Sammen vil vi fremme en grøn omstilling af vores samfund og arbejde for kuldioxidneutralitet og en bæredygtig cirkulær og biobaseret økonomi.
- Et konkurrencedygtigt Norden – Sammen vil vi fremme grøn vækst i Norden baseret på viden, innovation, mobilitet og digital integration.
- Et socialt bæredygtigt Norden – Sammen vil vi fremme en inkluderende, ligestillet og sammenhængende region med fælles værdier og styrket kulturudveksling og velfærd.
I bestræbelserne for at opnå visionen er NORA knyttet til de regionalpolitiske indsatser, hvor NORA lægger vægt på fem af de i alt tolv målsætninger, som Samarbejdsministrene har identificeret.
NORAs opgaver vil store træk være følgende:
- NORA støtter samarbejde i Nordatlanten angående udvikling og implementering af løsninger, som fremmer bæredygtig anvendelse af naturressourcer, bioøkonomi, cirkulær økonomi, turisme, energi og transport.
- NORA støtter samarbejde i Nordatlanten angående udvikling og implementering af innovationer, som fremmer grøn, digital og teknologisk omstilling af bioøkonomi, turisme, energi og transport
- NORA støtter samarbejde i Nordatlanten, som fremmer tilflytning og hindrer fraflytning fra rurale områder med udgangspunkt i innovative løsninger samt mobiliserer ungdom i nærdemokrati og anden involvering, som styrker lokalsamfundet
- I perioden 2021 til 2024 vil NORA have bevilget støtte til mellem 15 og 30 projekter, som understøtter visionsmålene, og mindst 6 af dem vil have projektpartnere fra Nordens naboer i vest.
Komite
NORAs komite består af delegationer som mødes mindst to gange pr. år. Lederskabet går på rotation mellem medlemslandene. I 2023 havde Island lederskabet i NORA.
Alle beslutninger tages efter sagsbehandling og forhandlinger. I forhandlingerne bør konsensus princippet tilstræbes. Til vedtagelse af beslutninger af principiel karakter kræves, at ingen af delegationerne modsætter sig beslutningen.
Grønland
Niklas Bak Hansen
Medlem af komite og arbejdsudvalg
Karin Pedersen Thorsen
Komitemedlem
Sarah Woodall
Komitemedlem
Norge
Stig Olsen
Komiteleder 2024 og medlem af arbejdsudvalg
Lena Merete Søderholm,
Komitemedlem
Lisbeth Nylund
Komitemedlem
Island
Kristján Þ. Halldórsson
Komiteleder 2023 og medlem af arbejdsudvalg
Ásborg Ósk Arnþórsdóttir
Komitemedlem
Frosti Gíslason
Komitemedlem
Færøerne
Jákup Mørkøre
Medlem af komite og arbejdsudvalg
Alex N. Vilhelm
Komitemedlem
Súsanna E. Sørensen
Komitemedlem
Adresse
Nordisk Atlantsamarbejde
Bryggjubakki 12
Postboks 259
FO-110 Tórshavn
Færøerne
Tel. (+298) 306990
nora@nora.fo
V-tal: 379557
Nyhedsbrev
Bliv opdateret om de seneste
nyheder fra NORA.